Frans van den Berg heeft van jongsafaan een groot aantal zelfportretten geschilderd. Als jonge kunststudent aan de academie in Leiden maakte hij zijn eerste zelfportretten, toen hij ongeveer 15 jaar was. Met een aantal ervan betaalde hij zijn verblijf bij de familie Van der Meij, waar hij een aantal jaren 'in de kost' was.
Het eerste zelfportret dat van Frans van den Berg bekend is, geschilderd als ongeveer 15-jarige kunststudent.
Een klassieke pose voor een zelfportret: de schilder met zijn gereedschap, een penseel, potlood of, zoals hier, met een houtskooltje, waarmee hij de eerste contouren van het schilderij gaat opzetten.
In 1975 vroeg de gemeente Thorn aan Frans van den Berg na te denken over een serie werken met als onderwerp 'Het witte stadje'. De schilder wilde aanvankelijk een grote reeks schilderijen maken en hij had het idee zichzelf aan het begin van die reeks voor te stellen met een zelfportret. Daarvoor maakte hij onder dit doek. Uiteindelijk kozen Frans van den Berg en de gemeente voor het driedimensionaal Panorama-portret van Thorn, waaraan de schilder werkte van 1977 tot 1985.
Rond 1936 schilderde de student Frans van den Berg dit zelfportret met blauw hemd. Dit schilderij is eind 2009 geschonken aan het Gemeentemuseum Het Land van Thorn.
In 1971 maakte Frans van den Berg dit zelfportret, waarin hijzelf aan een kritisch onderzoek lijkt te onderwerpen. Een stompje sigaret fungeert als lichtpuntje. Het kleine doek, 28 bij 48 cm is razendsnel en trefzeker van toets en opzet.
In 1962 had Frans van den Berg zijn eerste grote solotentoonstelling in het gemeentehuis van Thorn. Aanleiding waren de twee portretten van de Koninklijke en de Kerkelijke harmonie van Thorn, die een prominente plaats in de raadszaal hadden gekregen. De tentoonstelling werd lovend gerecenseerd door enkele kranten en er kwamen 1500 bezoekers op af. Voor de schilder was de tentoonstelling ook commercieel succes, de meeste werken waren snel verkocht en er kwamen nieuwe opdrachten. Dit zelfportret maakte Frans van den Berg enkele dagen voor de opening, het doek hing nat bij de entree van de tentoonstelling.
Copyright - Stichting Frans van den Berg